I. Meditasyon nelerdir?
II. Meditasyonun yararları
III. Meditasyon iyi mi yapılır
IV. Değişik meditasyon türleri
V. Nerede meditasyon yapılmalı
VI. Ne çoğunlukla meditasyon yapmalısınız?
VII. Ne kadar zaman meditasyon yapmalısınız?
VIII. Meditasyon yaparken dikkatiniz dağılırsa ne yapmalısınız?
IX. Meditasyon iyi mi huy haline getirilir?
Tipik Sorular
Hususiyet | Yanıt |
---|---|
Meditasyon | Bir ferdin daha yüksek bir konsantrasyon durumuna ulaşmak için zihnini yahut farkındalığını eğittiği bir tatbik |
Maneviyat | Maddi yahut fizyolojik şeylerin aksine, insan ruhu yahut ruhuyla ilgilenmenin niteliği |
Gelişme | Ebat, miktar yahut güç bakımından büyüme yahut artma periyodu |
Kitaplar | Bir tarafı birbirine yapıştırılmış yahut dikilmiş sayfalardan oluşan ve kapaklarla ciltlenen yazılı yaratı |
Aydınlanma | Bilgiye yahut anlayışa haiz olma durumu |
II. Meditasyonun yararları
Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte zihinsel sağlığa birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azalan stres ve endişe
- İyileştirilmiş ruh hali ve rahatlık
- Odaklanma ve konsantrasyonun artması
- Geliştirilmiş uyku
- Azalan ağrı
- Geliştirilmiş bağışıklık fonksiyonu
- Kan basıncını düşürdü
- Kalp hastalığı ve nüzul riskinin azalması
III. Meditasyon iyi mi yapılır
Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Zihni susturmanın ve şimdiki ana odaklanmanın bir yoludur. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır sadece temel adımlar aynıdır.
Ilk olarak oturacak basit bir yer bulun. Bir sandalyeye, yere ve hatta yatakta oturabilirsiniz. Basit olduğunuzda gözlerinizi kapatın ve birkaç derin soluk alın.
Soluk alırken nefesinizin hissine odaklanın. Vücudunuza giren ve çıkan havanın hissine dikkat edin. Ek olarak nefesinizin sesine yahut soluk alırken vücudunuzun iyi mi hissettiğine de odaklanmak isteyebilirsiniz.
İstediğiniz kadar nefesinize odaklanmaya devam edin. Şayet aklınız başka yere giderse endişelenmeyin. Dikkatinizi yavaşça nefesinize getirin.
Meditasyon süre ve ergonomik gerektiren bir uygulamadır. Ne kadar oldukca meditasyon yapmış olursanız, zihninizi susturmak ve şimdiki ana odaklanmak o denli basit olacaktır.
IV. Değişik meditasyon türleri
Her birinin kendine has yararları olan birçok değişik meditasyon türü vardır. En popüler meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Zen meditasyonu
- Çigong meditasyonu
- Yoga nidra
Sizin için en iyi meditasyon türü bireysel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlı olacaktır. Meditasyonda yeniyseniz, keyif aldığınız ve hayat kişiliğinize müsait olanı bulana kadar değişik meditasyon türlerini tecrübe etmek iyi bir fikirdir.
Nerede meditasyon yapılır
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer var. Evde, parkta, plajda yahut kendinizi basit ve basit hissettiğiniz herhangi bir yerde meditasyon yapabilirsiniz.
Meditasyona yeni başlıyorsanız rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer seçmenizde yarar var. Bu döşek odanız, boş bir odanız yahut oturma odanızın sessiz bir köşesi olabilir.
Meditasyon meydana getirecek bir yer bulduğunuzda rahatlatıcı bir ortam yaratmak önemlidir. Bu, ışıkları kısmak, bir mum yakmak ve rahatlatıcı müzik çalmak anlama gelir.
Ek olarak basit olduğunuzdan da güvenli olmalısınız. Bir yastığa yahut sandalyeye oturabilir yahut yere uzanabilirsiniz.
Meditasyona başlamaya hazır olduğunuzda gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Yavaş ve derin soluk alıp verin.
Soluk alırken aklınıza gelen her türlü düşünceyi yahut endişeyi bırakın. Şimdiki ana ve nefesinizin içeri ve dışarı akmış olduğu hissine odaklanın.
Kendinizi basit hissettiğiniz sürece meditasyona devam edin. Bitirdiğinizde gözlerinizi açın ve az az düzgüsel farkındalığınıza dönün.
Meditasyon, ustalaşması süre ve ergonomik gerektiren bir uygulamadır. Sadece tertipli ergonomik yaparak her yerde meditasyon yapmayı öğrenebilir ve bu eski uygulamanın birçok faydasından yararlanabilirsiniz.
VI. Ne çoğunlukla meditasyon yapmalısınız?
İdeal meditasyon sıklığı bireysel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olarak değişeceğinden, bu probleminin her insana uyacak tek bir cevabı yoktur. Sadece bir çok uzman, günde minimum 20 dakika meditasyon yapmanın iyi bir başlangıç noktası olduğu hikayesinde hemfikirdir. Meditasyona yeni başlıyorsanız, 5-10 dakikalık daha kısa seanslarla başlayıp, pratikte daha basit hale geldikçe meditasyonlarınızın uzunluğunu kademeli olarak çoğaltmak isteyebilirsiniz.
Ek olarak günün sizin için müsait olan ve muhtemelen sadık kalacağınız bir saatini bulmak da önemlidir. Birtakım insanoğlu için bu sabahın erken saatleri olabilirken, bazıları için gece yatmadan ilkin olabilir. En mühim şey, dikkat distribütör şeylerden nispeten uzak olduğunuz ve rahatlayıp meditasyonunuza odaklanabileceğiniz bir süre bulmaktır.
Günlük rutininizde meditasyona süre ayırmayı zor buluyorsanız, destek olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır. Bunlardan biri, meditasyon için her gün muayyen bir süre ayırmak ve bunu tartışılamaz bir buluşma haline getirmektir. Bir öteki ise motivasyonunuzu korumanıza destek olacak bir meditasyon ortağı yahut grubu bulmaktır. Ve en son, meditasyon pratiğinizi takip etmenize ve doğru yolda kalmanıza destek olması için teknolojiyi kullanabilirsiniz.
Tertipli uygulamayla meditasyon, genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmek için kuvvetli bir enstruman haline gelebilir. Stresi azaltmanıza, ruh halinizi iyileştirmenize, odaklanmanızı artırmanıza ve yaratıcılığınızı geliştirmenize destek olabilir. Dolayısıyla hayatınızı iyileştirmenin bir yolunu arıyorsanız günlük rutininize meditasyonu eklemeyi düşünün.
VII. Ne kadar zaman meditasyon yapmalısınız?
Meditasyon için ülkü zaman bireysel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlı olarak değişeceğinden, bu probleminin her insana uyacak tek bir cevabı yoktur. Sadece günde 5-10 dakika meditasyon yapmak iyi bir başlangıç noktasıdır. Meditasyon hikayesinde daha basit hale geldikçe seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz.
Vücudunuzu ve zihninizi dinlemek ve kendinizi basit hissettiğinizden daha uzun zaman meditasyon oluşturmaya zorlamamak önemlidir. Şayet kendinizi huzursuz yahut sıkılmış hissetmeye başlarsanız, seansınızı erken bitirmenizde hiç bir mahzur yoktur.
En mühim şey meditasyonu tertipli bir tatbik haline getirmektir. Her gün yalnızca birkaç dakika meditasyon yapabilseniz bile, bu tekrar de genel sağlığınız için yararlı olacaktır.
Meditasyon seanslarınızın uzunluğunu çoğaltmak için birtakım ipuçları:
- Zamanlayıcıyı 5-10 dakikaya ayarlayarak başlayın.
- Bu zaman hikayesinde kendinizi basit hissettiğinizde, zamanlayıcıyı her hafta kademeli olarak 5 dakika artırın.
- Huzursuz yahut sıkılmaya başlarsanız nefesinize yahut vücudunuzdaki hislere odaklanmaya çalışın.
- Meditasyonun amacının muayyen bir ruh haline ulaşmak değil, bir tek anda var olmak bulunduğunu ihmal etmeyin.
Meditasyon yaparken dikkatiniz dağılırsa ne yapmalısınız?
Meditasyona ilk başladığınızda dikkatinizin dağılması normaldir. Zihniniz dağılacak ve kendinizi her türlü şeyi düşünürken bulacaksınız. Bu oldukça iyi. Aslen bu sürecin bir parçası.
Mühim olan moralinizi bozmamak. Zihninizin dağıldığını ayrım ettiğinizde dikkatinizi yeniden nefesinize getirin. Bunu kendinize “Soluk alıyorum” ve “Soluk veriyorum” diyerek yapabilirsiniz.
Ek olarak vücudunuza girip çıkarken nefesinizin verdiği hislere odaklanmayı deneyebilirsiniz. Ya da etrafınızdaki seslere yahut vücudunuzun yerdeki hissine odaklanabilirsiniz.
Mühim olan odaklanabileceğiniz, dikkatinizi şimdiki ana geri getirmenize destek olacak bir şey bulmaktır.
Yeniden yeniden dikkatinizin dağıldığını ayrım ederseniz endişelenmeyin. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin. Zaman içinde meditasyon pratiğinize odaklanmanın daha basit bulunduğunu görmüş olacaksınız.
IX. Meditasyon iyi mi huy haline getirilir?
Meditasyon, yaşamınız üstünde derin bir tesir yaratabilecek kuvvetli bir uygulamadır. Sadece meditasyonu bir huy haline getirmek, bilhassa de bu mevzuda yeniyseniz, zor olabilir. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Realist bir hedef belirleyin. Yeni başlıyorsanız, her gün saatlerce meditasyon oluşturmaya çabalamayın. Günde 5 dakika şeklinde minik bir şeyle başlayın.
- Size müsait bir süre ve yer bulun. Meditasyon, basit olduğunuzda ve dikkatinizin dağılmadığı durumlarda en etkilidir.
- Bunu rutininizin bir parçası haline getirin. Tıpkı dişlerinizi fırçalamak şeklinde meditasyon da her gün yapmanız ihtiyaç duyulan bir şeydir. Her gün aynı saatte meditasyon oluşturmaya çalışın ve bunu bir öncelik haline getirin.
- Sabırlı ol. Bir meditasyon pratiği geliştirmek süre alır. Neticeleri derhal göremezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin, sonucunda faydalarını görmeye başlayacaksınız.
Meditasyon hayat boyu devam eden bir uygulamadır. Ne kadar oldukca ergonomik yapmış olursanız, o denli iyi olmuş olursunuz. Bu nedenle pes etmeyin. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin, sonucunda bunu bir huy haline getireceksiniz.
Sual: Meditasyon nelerdir?
C: Meditasyon, ferdin daha yüksek bir konsantrasyon, rehavet ve/yahut farkındalık durumuna ulaşmak için zihnini yahut farkındalığını eğittiği bir uygulamadır.
Sual: Meditasyonun yararları nedir?
C: Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte zihinsel sağlığa, stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek, ruh halini iyileştirmek ve odaklanmayı çoğaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım faydaya haiz olduğu gösterilmiştir.
Sual: Iyi mi meditasyon yapılır?
C: Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece birtakım yaygın uygulamalar içinde basit bir pozisyonda oturmak, gözlerinizi kapatmak ve nefesinize odaklanmak yer alır.
0 Yorum