Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Bütün büyük dinlerde ve tinsel geleneklerde bulunur ve bütün kültür ve kökenden insanoğlu tarafınca uygulanır.
Pek fazlaca değişik meditasyon türü vardır, sadece hepsinin birtakım ortak özellikleri vardır. Meditasyon çoğu zaman kolay bir pozisyonda oturmayı, gözlerinizi kapatmayı ve nefesinize odaklanmayı ihtiva eder. Ek olarak bir mantraya, görselleştirmeye ya da vücut taramasına da odaklanabilirsiniz.
Meditasyonun, stresi azaltmak, odaklanmayı geliştirmek ve farkındalığı çoğaltmak da dahil olmak suretiyle bir takım faydaya haiz olduğu gösterilmiştir. Ek olarak genel sağlığınızı ve refahınızı iyileştirmenize de destek olabilir.
Meditasyonun zamanı uzun ve karmaşıktır sadece kökeni en eski uygarlıklara kadar uzanabilir. Hindistan’da meditasyon MÖ 00’lu senelerden beri uygulanıyordu. Meditasyonla alakalı malum en eski metinler, M.Ö. 1500 civarında Sanskritçe yazılmış olan Vedalardır.
Çin’de meditasyon MÖ 0 benzer biçimde erken bir tarihte uygulanıyordu. Meditasyonla alakalı malum en eski metinler, M.Ö. 6. yüzyılda yazılan Dao De Jing ve Zhuangzi’dir.
Budizm’de meditasyon merkezi bir uygulamadır. Buda meditasyonun aydınlanmaya giden yol bulunduğunu öğretti. Meditasyonla alakalı en eski Budist metinleri, M.Ö. 1. yüzyılda yazılan Pali Kanonu’dur.
Batı’da meditasyon 19. yüzyılda Budist rahipler tarafınca tanıtıldı. Meditasyonla alakalı ilk Batılı kitap 1896’da yayımlandı.
Bugün meditasyon dünyanın her yerindeki insanoğlu tarafınca uygulanmaktadır. Kendini keşfetme ve dönüştürme için kuvvetli bir araçtır.
Meditasyon | Özellikler |
---|---|
Meditasyon binlerce senedir dünya genelinde muhtelif kültürlerde uygulanmaktadır. |
– Oturmak, ayakta durmak ya da uzanmak benzer biçimde muhtelif ortamlarda uygulanabilir. |
Meditasyonun en eski kanıtı, şu anda Pakistan ve kuzeybatı Hindistan’da bulunan İndus Vadisi Medeniyeti’na (MÖ 3300-1300) kadar uzanır. |
– Meditasyon, Budizm, Hinduizm ve Taoizm dahil olmak suretiyle birçok dinde merkezi bir uygulamadır. |
20. yüzyılda meditasyon Batı’ya Swami Vivekananda, Paramahansa Yogananda ve Thich Nhat Hanh benzer biçimde öğretmenler tarafınca getirildi. |
– Meditasyonun, stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve ruh halini iyileştirmek de dahil olmak suretiyle fizyolojik ve zihinsel sağlığa bir takım faydaya haiz olduğu gösterilmiştir. |
II. Meditasyon nelerdir?
Meditasyon, ferdin dikkat ve farkındalığı geliştirmek için farkındalık, soluk egzersizleri ya da yoga benzer biçimde bir teknik kullandığı bir uygulamadır. Meditasyon binlerce senedir dünya genelinde muhtelif kültürlerde uygulanmaktadır.
Pek fazlaca değişik meditasyon türü vardır, sadece hepsinin ortak amacı dikkat ve farkındalık geliştirmektir. Birtakım yaygın meditasyon türleri şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Soluk egzersizleri
- Yoga
Meditasyonun hem fizyolojik aynı zamanda zihinsel sağlığa birçok faydası olduğu gösterilmiştir:
- Azalan stres
- Geliştirilmiş odak ve konsantrasyon
- Endişe ve depresyonun azalması
- Geliştirilmiş uyku
- Artan saadet ve rahatlık
Meditasyon ile alakalı daha çok data edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve şahsi olarak erişebileceğiniz birçok kaynak vardır. Bölgenizde bir meditasyon dersi ya da atölyesi bulabilir ya da mevcut birçok parasız meditasyon uygulamasından birini deneyebilirsiniz.
III. Meditasyon
Meditasyon binlerce senedir dünya genelinde muhtelif kültürlerde uygulanmaktadır. Meditasyonun en eski kanıtı, şu anda Pakistan ve kuzeybatı Hindistan’da bulunan İndus Vadisi Medeniyeti’na (MÖ 3300-1300) kadar uzanır. Bu medeniyette insanoğlu, yoga nidra isminde olan, derin rahatlamayı ve odaklanmış dikkati içeren bir meditasyon biçimini uyguluyorlardı.
Meditasyon, Hinduizm ve Budizm benzer biçimde eski Hint dinlerinde de mühim bir rol oynamıştır. Hinduizm’de meditasyon tanrısal olanla irtibat kurmanın bir yolu olarak görülürken, Budizm’de aydınlanmaya ulaşmanın bir yolu olarak görülüyor.
20. yüzyılda meditasyon Batı’ya Swami Vivekananda ve Maharishi Mahesh Yogi benzer biçimde adlar tarafınca tanıtıldı. O zamandan beri Batı’da giderek daha popüler hale geldi ve şu anda dünya genelinde milyonlarca insan tarafınca uygulanıyor.
Pek fazlaca değişik meditasyon türü vardır, sadece hepsinin ortak bir amacı vardır: Uygulayıcının derin bir rehavet durumuna ve odaklanmış dikkat durumuna ulaşmasına destek olmak. Tertipli olarak uygulandığında meditasyonun stresi azaltmak, ruh halini iyileştirmek ve yaratıcılığı çoğaltmak benzer biçimde birçok faydası olabilir.
IV. Meditasyon iyi mi yapılır
Meditasyon yüzyıllardır mevcud bir uygulamadır. Bu, zihninizi odaklanmak ve anda var olmak için eğitmenin bir yoludur. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır sadece temel adımlar aynıdır.
Evvela oturacak kolay bir yer bulun. Bir sandalyeye, yere ve hatta yatakta oturabilirsiniz. Basit olduğunuzda gözlerinizi kapatın ve birkaç derin soluk alın.
Soluk alırken vücudunuzdaki hislere odaklanın. Ciğerlerinize giren ve çıkan havanın hissine, ayaklarınızın yere basmış olduğu hissine ya da ellerinizin kucağınızda olduğuna dikkat edin.
Zihniniz dağıldığında, onu yavaşça şimdiki ana getirin. Bunu bir mantrayı tekrarlayarak, nefesinize odaklanarak ya da yalnız şu anın bilincinde olarak yapabilirsiniz.
Arzu ettiğiniz kadar meditasyon meydana getirmeye devam edin. Bitirdiğinizde gözlerinizi açın ve birkaç derin soluk alın.
Meditasyon vakit ve özveri gerektiren bir uygulamadır. Sadece bu fazlaca ödüllendirici bir tecrübe olabilir. Meditasyon stresi azaltmanıza, odaklanmanızı geliştirmenize ve sağlık duygunuzu artırmanıza destek olabilir.
V. Değişik meditasyon türleri
Her birinin kendine has faydaları ve dezavantajları olan birçok değişik meditasyon türü vardır. En yaygın meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Kundalini yoga meditasyonu
- Zen meditasyonu
Zevk aldığınız ve şahsi ihtiyaçlarınıza ve hayat kişiliğinize uyan bir meditasyon türü bulmak önemlidir. Meditasyonda yeniyseniz, faydalı bulduğunuz bir meditasyon bulana kadar değişik meditasyon türlerini tecrübe etmek iyi bir fikirdir.
İşte değişik meditasyon türlerinden kimilerine kısa bir genel bakış:
- Farkındalık meditasyonu Farkındalığı şimdiki ana getirmeye odaklanan bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı geliştirmeye ve farkındalığı artırmaya destek olabilir.
- Transandantal meditasyon Bir mantranın onlarca defa tekrarlanmasını içeren bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı geliştirmeye ve rahatlamayı teşvik etmeye destek olabilir.
- Vipassana meditasyonu nefesi ve bedeni gözlemlemeyi içeren bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı geliştirmeye ve içgörüyü geliştirmeye destek olabilir.
- Kundalini yoga meditasyonu tanrısal söylemeyi, soluk çalışmasını ve hareketi içeren bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı geliştirmeye ve psikolojik gelişimi desteklemeye destek olabilir.
- Zen meditasyonu Sessiz bir şekilde oturup nefese odaklanmayı içeren bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı geliştirmeye ve psikolojik gelişimi desteklemeye destek olabilir.
Meditasyon yapmanın doğru veya yanlış bir yolu olmadığını unutmamak önemlidir. En mühim şey, zevk aldığınız ve bireysel ihtiyaçlarınıza ve hayat kişiliğinize uyan bir meditasyon türü bulmaktır.
VI. Nerede meditasyon yapılır
Meditasyon yapabileceğiniz birçok değişik yer var. Birtakım popüler seçenekler şunlardır:
- Eviniz
- Yöresel bir meditasyon merkezi ya da tapınağı
- Bir park ya da başka bir organik ortam
- İşyerinde sessiz bir oda
- Bir halk kütüphanesi
Meditasyon yapmak için bir yer seçerken sessiz ve dikkat distribütör olmayan bir yer bulmak önemlidir. Ek olarak alanda kolay ve kolay olduğunuzdan güvenilir olmalısınız.
Meditasyona yeniyseniz, eviniz benzer biçimde tanıdık bir yerde meditasyon meydana getirmeye adım atmak yararlı olabilir. Bu, meditasyon için rahatlatıcı ve kolay bir ortam yaratmanıza destek olacaktır.
Meditasyonda daha deneyimli hale geldikçe değişik bölgeleri tecrübe etmek isteyebilirsiniz. Doğada ya da yöresel bir meditasyon merkezinde olduğu benzer biçimde değişik ortamlarda meditasyon yapmaktan hoşlandığınızı ayrım edebilirsiniz.
VII. Ne kadar meditasyon yapılmalı
Her gün meditasyon yapmış olduğunuz sürenin uzunluğu şahsi bir seçimdir. Doğru veya yanlış yanıt yoktur ve bir birey için işe yarayan bir başkası için işe yaramayabilir. Sadece sizin için doğru tarihi bulmanıza destek olacak birtakım genel kurallar vardır.
Meditasyona yeni başlıyorsanız çoğu zaman 5-10 dakikalık daha kısa seanslarla başlamanız önerilir. Bu size uygulamaya alışmanız ve iyi mi hissettirdiğini görmeniz için vakit verecektir. Meditasyon hikayesinde daha kolay hale geldikçe seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz.
Vücudunuzu dinlemek ve kendinizi bitkin ya da rahatsız hissederseniz meditasyonu bırakmak önemlidir. Kendinizi, yapabileceğinizden daha uzun vakit meditasyon meydana getirmeye zorlamanıza gerek yok.
En mühim şey, sizin için müsait olan ve sadık kalabileceğiniz bir müddet bulmaktır. Tertipli bir meditasyon uygulamasını sürdürmekte güçlük çektiğinizi ayrım ederseniz, kendinize minik bir hedef belirlemeyi kontrol edin; mesela arka arkaya 3 gün meditasyon yapmak. Bu hedefe geldikten sonra az az seanslarınızın uzunluğunu ya da tatbik sıklığını artırabilirsiniz.
Ihmal etmeyin, meditasyon keyif katılması ihtiyaç duyulan bir uygulamadır. Şayet bundan keyif almıyorsanız, ona bağlı kalma olasılığınız da azalır. Öyleyse meditasyonun işinize yaramasını sağlayacak bir yol bulun ve yararlarından yararlanma olasılığınız artacaktır.
Ne vakit meditasyon yapılmalı
Ne vakit meditasyon yapılacağı sorusuna her insana uyan tek bir yanıt yoktur. Meditasyon yapmak için en iyi vakit, kendinize hususi bir vakit ayırabileceğiniz ve sessiz, kolay bir yerde olduğunuz zamandır.
Birtakım insanoğlu sabahları daha uyanık ve odaklanmış olduklarını düşünürken, ötekiler akşam meditasyon yapmayı tercih ederler. Meditasyon yapmanın doğru veya yanlış tarihi yoktur, bundan dolayı sizin için en müsait tarihi bulana kadar denemeler yapın.
Meditasyona yeni başlıyorsanız 5-10 dakika benzer biçimde kısa süreli meditasyon yaparak başlamanız yararlı olacaktır. Tecrübeniz arttıkça meditasyon seanslarınızın süresini kademeli olarak artırabilirsiniz.
Meditasyon yapmak için dikkat distribütör şeylerden uzak bir vakit bulmak da önemlidir. Bu, telefonunuzu, bilgisayarınızı ve meditasyonunuzu kesintiye uğratabilecek öteki cihazları kapatmak anlama gelir.
Meditasyon yapmak için vakit bulmakta zorlanıyorsanız, her gün, mesela sabah ilk iş olarak ya da yatmadan ilkin, tertipli bir vakit belirlemeyi kontrol edin. Bu, bir huy yaratmanıza ve ona bağlı kalma olasılığınızı artırmanıza destek olacaktır.
Ihmal etmeyin, en mühim şey meditasyon yapmak için sizin için işe yarayan ve buna bağlı kalabileceğiniz bir vakit bulmaktır.
Meditasyonun önündeki engeller
Meditasyonun önünde aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle birçok mani vardır:
- Dikkat distribütör şeyler
- Kaygı
- Odaklanma eksikliği
- Fizyolojik rahatsız etme
- Negatif düşünceler
Bu engellerin bilincinde olmak ve bunlarla baş edecek stratejilere haiz olmak önemlidir. Birtakım yaygın stratejiler şunları ihtiva eder:
- Meditasyon için muayyen bir vakit ve yer ayırmak
- Rahatlatıcı bir ortam yaratmak
- Rehberli meditasyon ya da müzik kullanma
- Farkındalık egzersizleri yapmak
- Bir terapist ya da danışmanla konuşmak
Ergonomik yaparak meditasyonun önündeki engelleri aşmak ve bu uygulamanın birçok yararını deneyimlemek mümkündür.
Sual: Meditasyon ve farkındalık arasındaki ayrım nelerdir?
C: Meditasyon, zihni tek bir dikkat noktasına odaklamayı içeren bir uygulamadır; farkındalık ise meditasyon kanalıyla geliştirilen bir farkındalık durumudur. Farkındalık çoğu zaman yargılamadan şimdiki ana dikkat etme kabiliyeti olarak tanımlanır.
Sual: Meditasyonun yararları nedir?
C: Meditasyonun hem fizyolojik aynı zamanda zihinsel sağlığa birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları içinde stresin azalması, odaklanmanın artması, daha iyi uyku ve artan saadet yer alır.
Sual: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
C: Meditasyona başlamanın birçok değişik yolu vardır. Sıradan bir yol, kolay bir pozisyonda oturmak ve nefesinize odaklanmaktır. Soluk alırken kendinize “Soluk alıyorum” deyin. Soluk verirken kendinize “Soluk veriyorum” deyin. Bunu birkaç dakika ya da arzu ettiğiniz kadar meydana getirmeye devam edin.
0 Yorum